delfinafreja

Alla inlägg under december 2011

Av delfinafreja - 11 december 2011 19:34

Satt nyss och funderade på varför vi egentligen firar advent? Jag menar, egentligen är det ingenting "särskilt" som händer vid advent? Inte mer än att vi börjar julpynta och andas in julstämningen? Det vore en sak att vi firade advent varje respektive dag som julafton blir. Alltså som i år, julafton är på en lördag. Om vi då skulle fira advent varje lördag för att på så sätt förbereda inför jul? Och året därpå kanske det blir på en söndag eller en tisdag osv osv.. Jag har aldrig riktigt förstått mig på advent. 

Så ja, vad gör man när man inte förstår? Jo man använder sig av sin kära mac och söker upp det! 

***

"Med första söndagen i advent inleds det kristna kyrkoåret. I det gamla bondesamhället var den första söndagen inte någon särskilt markerad dag, numera framstår den som en extra högtid. Vid gudstjänsterna denna dag är kyrkorna för det mesta välfyllda och man sjunger psalmer som "Bereden väg för Herran" och "Hosianna"och överallt är levande ljus tända. Den här dagen är en av våra största kyrkogångsdagar.
Ordet advent kommer av det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst, men har i folkmun fått betydelsen väntan.
Adventstiden var i det gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen. Alltför stökigt och bullrigt utomhusarbete var förbjudet. Istället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna vid gården.
På vissa ställen i Sverige sas det till och med att det inte var bra att ta ut lysning under adventstiden, då skulle man komma att få vänta länge på att få några barn.
light.gif (31736 bytes)
Många av de seder som vi idag förknippar med advent var för människorna som levde för hundra år sedan helt okända. De flesta av våra populära adventssederhör 1900-talet till.
Hit hör till exempel adventsstaken, som börjar att spridas hos oss på 1930-talet.
Den härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten inomhusgran ,som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att innehålla 28 ljus.
Så småningom kom denna gran att konkurreras ut av adventsljusstaken med fyra ljus. Idag finns det väl knappast något hem som saknar denna julprydnad.
Adventsstjärnan kommer ursprungligen även den ifrån Tyskland och fick sitt verkliga genombrott i vårt land efter andra världskriget. Att adventsstjärnan kom att bli oerhört eftertraktad just då, har säkerligen att göra med att det efter kriget var brist på bl.a stearin och den nya stjärnan var upplyst med hjälp av elektricitet dessutom var den betydligt säkrare än sin föregångare Herrnhutaren som hade lysts upp med hjälp av ett stearinljus."

Av delfinafreja - 11 december 2011 18:31

It's making me crazy.. 

Tjenare tjenare, hoppas allt är fint med er och att ni har haft en toppenhelg! Själv har jag haft en riktig chillhelg tillsammans med hjärtat mitt. Jag tror aldrig att jag varit såhär trött någon helg någonsin!

Nåja, fick mig en rejäl sovmorgon imorse - helt ensam i älsklingens STORA säng! Han åkte nämligen på samling redan vid åtta och min buss gick först halv elva. Så ja, mys i hans stora säng heeeelt ensam! Hihi.  

Blev någon timme framför tvn, därefter begav jag mig mot stan med familjen. Julklappsshopping samt käk. Inte vad som helst heller - sushi! Och efter det blev det en stor och underbar chai! Mycket bättre blir det inte.

Nu ska jag väl snart försöka plugga lite inför historiaprovet imorgon, suck - jag är inte vidare taggad på det. Och det värsta är att det är den ENDA lektionen jag har imorgon..

Nu ska jag slå in lite julklappar innan jag sätter igång med plugget.

Ciaaaao. 

   

Av delfinafreja - 10 december 2011 15:00

Hej hej! Eftersom jag inte har med mig datorn hem till hjärtat, och alltså inte kan blogga förrns jag kommer hem tänkte jag att jag i stället gör såhär. 

Antar faktiskt att gårkvällen var mysig, hur skulle den inte kunna bli det liksom? 

Och idag ska bli ännu bättre. Har nämligen tänkt överraska älsklingen med ett biobesök. Hoppas att han uppskattar det, annars blir det synd om han! Haha 

Hoppas att ni får en toppenbra lördag och förstås att eran fredag var perfekt!

Puss.

Av delfinafreja - 9 december 2011 17:54

Äntligen hemma. Det har varit en lång och fullspäckad dag kan jag meddela! FN-rollspel hela dagen och inte en lugn stund. Fick sluta vid fyra, vilket enligt mig är FÖR sent en fredag. Särskilt när man är van med tidiga dagar. Men men, man kan inte ha flyt alla gånger inte. 

Det har i alla fall varit en rolig dag, stressig ja, men interessant och lärorik faktiskt. Har träffat mycket nya människor dessutom, riktigt roligt!

Japan, som jag själv representerade - fick igenom sin resolution första steget men tyvärr fanns där för många diktatur-länder som inte vill ha någon förändring, vilket innebar en förlust i omröstningen med ett par röster. Jag är dock ändå väldigt stolt över mitt och min grupps arbete. 

Nu då? Ja nu har jag precis fått av mig de obekväma kostymnisse-kläderna och krypit ner i mina vanliga sköna! Väntar på att hjärtat mitt ska träna klart och ska därefter bege mig hemmåt honom. Det blir en myskväll framför idol med god matt och massor av mys förstås. 

Det var nog allt för mig. 

Puss!

Av delfinafreja - 9 december 2011 08:00

Eller? Det är snarare äckeltö den här morgonen...Nåja.


Godmorgon! Efter en inte allt för lång natts sömn är det nu dags att bege sig vidare mot en fullspäckad dag av FN-rollspel. Jag känner mig en gnutta taggad, men egentligen vill jag nog helst bara ha det överstakat. Få komma hem, göra ingenting, bara njuta av helgen och tanken av att det är två veckor kvar till jul! Underbara tanke. Nej, nu har jag inte tid att skriva mer, här får ni en bild på dagens outfit! 

Peace out!

En aning dålig bild, men sådär ser jag i princip ut idag. Det plus ett par schyssta klackar. Yes.  

Av delfinafreja - 8 december 2011 22:23

Planerar min outfit för imorrn. Det går väl lite sådär... Det är nämligen FN-rollspel hela morgondagen och självklart ska vi vara "utklädda". Själv har jag fått äran att representera Japan, vilket innebär en strikt utstyrsel med shorta och kavaj, Stiligt som satan! Bilder på min outfit kommer imorrn bitti, foton från dagen kommer senare! Nu ska jag försöka sova lite, det blir en tidig morgon! 

Natti, natti.

 

Av delfinafreja - 8 december 2011 17:45

Nästan klar med kostdagboken som ska vara färdig imorgon. Måste bero på att magen är fullproppad med mat från spicy.. Stannade nämligen till där efter skolan, vilket var redan vid kvart i elva. Hämtade med mig lite käk och begav mig hemmåt. Myser nu framför brasan med en kopp glögg. Mums. 

Imorgon är det dags för det "efterlängtade" FN-rollspelet. Får se hur bra det kommer gå, men spännande ska det allt bli. 

Puss.

Av delfinafreja - 7 december 2011 14:42

Äntligen är det dags för lite riktig julkänsla! Snön gör det med mig. Jag blir pirrigare än någonsin när snön väl kommer, och ja när man kollar ut genom fönstret kan man faktiskt se att snön kommer i massvis! Det har nämligen snöat hela dagen nu i princip! Kärlek. 

Själv har jag varit inomhus hela dagen. Vaknade med hög feber och ont i hela kroppen - så det blev ingen skola för mig inte. Den har docl sjunkit nu och jag känner mycket piggare. Så pass att jag om en liten stund ska kila ut och hämta lite ved och elda lite här inne. Myskänsla eller vadå! Till det skulle en kopp varm choklad och hemmagjorda pepparkakor sitta fint, eller vad säger ni? 

Först ska jag skriva klart den här kostdagboken som jag ligger fruktansvärt efter i. Suck..

Puss.

Presentation


Never gonna know if you never even try.

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar






Ovido - Quiz & Flashcards